Tom K & Le Mans

 

 

 

I 2001 skrev journalisten Nils Finderup i samarbejde med Tom Kristensen dennes selvbiografi "En Le Mans-vinders liv", som udkom på forlaget Lindhardt og Ringhof. Bogen blev en bestseller og prompte udsolgt, så umiddelbart før Le Mans 2003 kom en opdateret version i paperback-format, også på Lindhardt og Ringhof. Kristensen tog herpå sin femte Le Mans-sejr og gjorde dermed på rekordtid den aktuelle bog håbløst uaktuel ...

 

Finderup havde forinden talt med en masse danske og internationale fotografer om muligheden for på et tidspunkt at udgive en bog, baseret på de mange billeder af Tom Kristensen siden Le Mans-debuten i 1997. Med den seneste sejr opstod der en naturlig anledning, så Finderup oprettede sit eget forlag, Finsen (efter et mangeårigt øgenavn), fik overdraget godt 5.000 billeder af fotografer fra hele verden og gik i gang med såvel udvælgelsen som at beskrive Kristensens første syv løb på Le Mans.

 

Med fire sejre i træk var Tom K allerede i gang med at omskrive motorsports-historien, og de udvalgte fotos gav de mange fans et indblik i den helt specielle atmosfære, der hersker på Le Mans. Da det var svært at forudsige, hvor stor interessen ville blive for en bog i mega-format, blev teksten også bragt på engelsk for at tilgodese det internationale marked. Det blev nu aldrig nødvendigt, for "Tom K & Le Mans" solgte så godt i Danmark, at den aldrig er blevet formidlet til udlandet!

 

Indholdet går minutiøst ind i hver enkelt af Kristensens syv første løb på den verdensberømte franske bane. Der lægges ud med den fantastiske historie om lyn-debuten i 1997 for Team Joest blot en uge før løbet. Næsten ingen danske journalister var til stede, men som pressechef for Tom Kristensen fulgte Nils Finderup på nærmeste hold debutanten og dennes bragende indtog i Le Mans-historien med laurbær og løbsrekord for den 13,605 km lange bane.

   Der fortsættes med de to år for BMW, hvoraf 1998-løbet nær ender i en katastrofe af utænkelige dimensioner, da bilen under pre-kvalifikationen letter med 317 km/t med Tom K bag rattet. Han beretter i bogen levende om, hvordan han med det yderste af negle og dæk får styret BMW'en forbi Indianapoliskurvens betonmur. 

   I selve løbet udgår bilen hurtigt, men BMW har hele tiden haft fokus på sejr i 1999. I et utroligt stærkt felt - både BMW, Audi, Mercedes, Panoz, Nissan og Toyota stiller med fabrikshold - ligger Tom K til en overraskende suveræn sejr, men blot fire timer før mål bliver medkører JJ Lehto offer for en teknisk defekt og krøller BMW'en til ukendelighed i autoværnet. Pressefotograf Claus Søndberg fra Nordjyske Stiftstidende er på plads i pitten, da de ubærlige billeder når BMW-lejren.

 

Herpå følger skiftet til Audi og et historisk hattrick med de nye kolleger Frank Biela og Emanuele Pirro. Ikke mindst 2001-løbet står stærkt i bogen med beskrivelsen af teamets sorg efter italieneren Michele Alboretos tragiske testulykke og hvordan Audi under de mest umenneskelige forhold vinder en dobbeltsejr i det største regnkaos, Le Mans har budt på.

 

Der sluttes af med skiftet til Bentley i 2003 og Tom Kristensens frustrationer over at sidde i et britisk team, der sammen med hele den britiske presse åbenlyst helst ser søsterbilen med tre engelske profiler vinde. Frustrationerne kanaliseres over i en taktisk mesterplan, der giver den fjerde sejr i træk.         

  

 

Pressen skrev:

"Denne gennembearbejdede bog er så velskrevet, at du næsten kan høre de hvinende dæk og lugte de varme bremser. I en tid med cyberspace er det befriende og forfriskende at sidde med så flot en bog i hånden og læse om en af motorsportens allerstørste profiler. "Tom K & Le Mans" er ikke kun forbeholdt freaks, men alle, der er vilde med en god historie, illustreret med de fedeste fotos."

Michael Holt, Vmax 

 

"Den hidtil flotteste bog med de bedste billeder og faktisk al inside-viden om Tom Kristensens løb på den franske bane. En rungende anbefaling. "Tom K & Le Mans" er et absolut must!"

Flemming Haslund, Autocar/Nyt om Biler

 

"De vanvittigt flotte illustrationer fortæller historien om syv magiske år på Le Mans og en legendes fødsel. Et adrenalinpumpende indblik i en fascinerende verden."

Thomas Wulff, Sportscar 

 

    

 

"Tom K & Le Mans" er noget så usædvanligt som en fotobog med seriøst indhold. Normalt er det enten eller

 

  

 

 

 

Info

 

Tom K & LeMans

Udgivet: 2003 

Sider: 128

Størrelse: 35,2 x 25,4 x 1,5 cm

 

Vægt: 1,3 kg

Vejl. pris: 198 kr.

ISBN.: 9788798982609

 

Skribent:

Nils Finderup

 

Oversættelse:

Jules Joyce

 

Forord:

Derek Bell (5 X Le Mans-vinder)

 

 

 

 

 

 

 

FORLAGET FINSEN