Bag forlaget

 

 

Stifter og primus motor er den journalistisk uddannede Nils Finderup, der allerede i praktiktiden på Amtsavisen Randers kom i nærkontakt med motorsporten, da han skulle interviewe den 19-årige Tom Kristensen før et stort gokart-løb i Las Vegas. Artiklen førte et langt venskab med sig, og fra 1997-2010 fungerede Finderup som dansk og international pressechef for Le Mans-legenden.

 

Ud over sin journalistuddannelse er Nils Finderup sideløbende blevet oplært som fotograf, en interesse, der allerede tog fart som værnepligtig på Randers kaserne. Her var Finderup egentlig tiltænkt en rolle som journalist på regimentsbladet, men en månedlang typografstrejke betød, at den unge nordjyde i stedet kom i lære hos kasernens uddannede fotograf. 

 

Erfaringerne med såvel skrift som udløser betød, at Nils Finderup i 1994 fik job som redaktionschef på Bil Magasinet med ret til både at skrive, redigere og fotografere. Da Tom Kristensen debuterede på Le Mans i 1997, var Finderup i sin nye rolle som pressechef således med i kulissen og kunne som en af de få danske fotografer forevige Toms fantastiske debut. Lige siden har den unikke kombination af både at være skribent og fotograf betydet, at Finderup på Forlaget Finsen har kunnet formidle en baggrundsviden, som andre forlæggere kun har kunnet drømme om.

 

I sine mange år inden for motorsport er Nils Finderup naturligvis også stødt på Jan Magnussen. Faktisk dækkede nordjyden i 1995 Magnussens Formel 1-debut i Japan for Bil Magasinet og Jyllands-Posten, og da der altid har været stor gensidig respekt imellem de to, var det for Jan Magnussen oplagt at udgive sin biografi "En Fiaskos Perfekte Liv" på Forlaget Finsen. 

 

I arbejdet med Magnussens bog var dennes pressechef Jan Kaiser en uundværlig partner, da han på samme måde kunne bidrage med unik baggrundsviden og mange flotte fotos fra de seneste femten år. Pudsigt nok mødtes Finderup og Kaiser første gang på flyet til Japan for at følge Jan Magnussens F1-debut, og de har siden været nære venner. Kaiser har derfor også kunnet bidrage til en række af forlagets andre bøger med sine skud fra ikke mindst Le Mans. Desuden hjalp Kaiser igennem de første sæsoner Kevin Magnussen med pressefotos, således at Forlaget Finsen herigennem har fået eksklusive billeder af Danmarks forhåbentlig kommende megastjerne.

 

Den største eksterne bidragsyder inden for fotos er suverænt pressefotografen Claus Søndberg, der med velvillig bistand af arbejdsgiveren Nordjyske Stiftstidende har vist prøver på sit unikke talent i først og fremmest de tre Tom Kristensen-bøger. Søndberg er den utrættelige, professionelle fotograf, der i sin jagt på nye vinkler altid formår at finde de motiver, der ender med at stikke ud ("man kan på Søndbergs billeder godt se, han har et bedre autofokus end de fleste," som Tom Kristensen tørt konstaterede efter Le Mans i 2005). 

 

Søndberg har ved siden af som sportsfotograf dækket fodboldklubben AaB intensivt, og dermed blev grundstenen også lagt til et nært samarbejde mellem Forlaget Finsen og Nordjyske Stiftstidende omkring udgivelsen af Troldmanden fra Thy - en biografi om den tidligere AaB'er Jesper Grønkjær.   

 

 

 

 

 

 

 

 

FORLAGET FINSEN

Claus Søndberg fra Nordjyske Stiftstidende har bidraget med mange fantastiske skud fra Le Mans